sobota 12. prosince 2015

HAND MADE Vánoce - 3.díl - pečený čaj a pravý vanilkový cukr


Vánoce se kvapem blíží, ani se mi to šííííleně malé číslo nechce napsat, ale UŽ ZA 12 DNÍ !!!

Takže je potřeba máknout a pokud chcete jako já dávat dárky s kouskem Vaší duše, kterou do nich vtisknete tím, že je sami vyrobíte, je nejvyšší čas!

Připomínám, že další dárky tohoto typu najdete v předchozích dvou dílech „HAND MADE „ Vánoc, tedy TADY a TADY.

Dneska si opět osladíme život, resp. osladíme ho někomu pod stromečkem, a to PRAVÝM vanilkovým cukrem a pečeným čajem.


P R A V Ý    V A N I L K O V Ý     C U K R

Někde jsem četla, že to, co kupujeme jako „vanilkový cukr“ (nedejbože „vanilinový cukr“), nevidělo vanilku ani z vlaku… 
Tip na svůj vlastní vanilkový cukr, na kterém se podílí opravdový vanilkový lusk jsem tu na blogu už kdysi zmiňovala v TOMTO receptu. A napadlo mě, že by to vlastně mohl být i pěkný vánoční dárek.

Opět je to velice nenáročné a přitom výsledek stojí za to! 
Já osobně ho používám skoro do každého sladkého receptu, používám ho i při tvorbě pribiňáčků pro děti apod.

  
Jak na to?

Vezměte cca 200 – 300g cukru (já používám třtinový) a jeden vanilkový lusk, který si pokrájejte na cca 1cm kousky. Pak už stačí jen společně pomlet. 

Já melu na starém kávovém mlýnku, který to rozemele v podstatě na takový „moučkový“ cukr.



Tak snad podobný mlýnek také vlastníte . 

Možná by něčeho podobného šlo dosáhnout i v mixéru, nebo tyčovým mixérem, ale vlastní zkušenost nemám. 
Každopádně si myslím, že i kdybyste cukr spolu s vanilkou pomleli jen tak nahrubo, bude to stačit. Když budou pak společně chvilku vegetovat v jedné skleničce, cukr do sebe vanilkové aroma krásně nasákne.



P E Č E N Ý    Č A J

Veliká delikatesa!
Stačí zalít 2-3 lžíce horkou vodou. 
Nejen že si vychutnáte lahodný čaj hrající všemi možnými chutěmi, ale ještě si pošmáknete na ovoci provoněném vanilkou, skořicí a kapkou rumu…


Potřebujete:
  • 1 ananas
  • 2 jablka
  • 2 hrušky
  • 4 mandarinky
  • 2 citróny
  • 1 pomeranč
  • 1 granatové jablko
  • hrst lesních plodů (v tomto období mražené, to dá rozum :-))
  • 0,5 kg cukru
  • hrnek vody
  • panák rumu
  • vanilkový lusk
  • skořici (2 špalky)
  • 5 křebíčků

Citrón a pomeranč zbavte kůry (včetně bílého podkoří), ananas okrájejte až na dužinu, mandarinky oloupejte a rozdělte na měsíčky. Všechno ovoce pokrájejte na kostičky. Z granátového jablka „vydolujte“ kuličky.


. Vše dejte do pekáčku, zasypte cukrem, promíchejte. 
Volně pohoďte skořici, hřebíček a vanilkový lusk a podlijte sklenicí vody.


Pečte v troubě (horkovzduch) na 180 stupňů asi hodinu. 
Po hodině pečení přidejte lesní plody a cca 1 panák rumu, trochu promíchejte a pečte dalších 10 min.


Hned po vyndání „naskleničkujte“.
Víčka pořádně utáhněte a postavte dnem vzhůru.
Nechte takto otočené úplně vychladnout, klidně přes celou noc.
Skleničky se Vám tak trochu zavaří a čaj vydrží i několik týdnů .

Z této dávky jsem měla 7 sklenic o objemu cca 0,4l.


Věřím, že potěšíte nejednoho labužníka!




MALÝ TIP NA ZÁVĚR

Jako dáreček můžete klidně věnovat i trochu Vašeho cukroví.
Když se pěkně zabalí, tak i to může být milý originální dárek.

Znáte to, každý je na Vánoce  toho "svého" už přecpaný, tak myslím, že rád ochutná vzorek i z jiné továrny ;-)



PS: psala jsem to ve dvě v noci, tak snad tam není moc chyb :-))


Vaše Lady Tattooch

3 komentáře:

  1. Ten pečený čaj musím rozhodně vyzkoušet! :) Na našem blogu www.casprodva.cz taky občas něco ukuchtíme. Rádi Tě tam uvidíme. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ráda skočím "na návštěvu" :-) A dej vědět, jak chutnal :-)

      Vymazat
  2. Dobrý večer,

    Chtěla jsem se zeptat na kolik a na jak dlouho mám čaj péci, pokud nemám horkovzdušnou troubu?

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.