neděle 15. ledna 2017

Domácí müsli


Něco z kuchyně jsme tu neměli pěkně dlouho, 
tak to dnes napravím.

Domácí müsli jsem dostala na podzim k narozeninám od kolegyně v práci.
Ač jsem opravdu chtěla vzít domů ochutnat aspoň trochu dětem, 
sežrala jsem ho hned na posezení ještě v práci.
Tak bylo dobré.

Okamžitě jsem vymámila recept 
a dneska ho představím i Vám.




Je to opravdu jednoduché, žádná velká gastronomie,
 přesto chutná fantasticky.

A každý si ho vlastně může přizpůsobit svým chutím
a sestavit si ho dle svého mlsného jazýčku.



Základem jsou samozřejmě ovesné vločky 
(mě se osvědčily ty z Lidlu).

Jimi posypu pečící papír na plechu.
Udělám vrstvu vloček, 
která pokryje celý papír, aby nikde neprosvítal.

A pak už je to na Vaší fantazii.

Já osobně obvykle dál dávám nasekané kešu oříšky, 
mandle a slunečnicová a dýňová semínka.
Od všeho zhruba hrst, 
kterou ledabyle rozsypu na vločkový základ.

V mém případě nesmí samozřejmě chybět také kokos, 
to je můj velký oblíbenec. 
Takže toho dávám hrstě klidně dvě :-)

No a šup s tím do trouby!



Pečeme na 160 stupňů cca 10 min.
Do té doby, než kokos zrůžoví.

Ač se zdál být recept do této doby velice zdravý, 
teď to přijde...
Dietářky asi nepotěším.

Připravíme si totiž 6 lžic medu
(pokud ho nemám v dostatečně tekutém stavu, tak si ho chvilku rozehřeji).
A přidáme 3-4 lžičky třtinového cukru.

Zamícháme, aby se nám cukr v medu rozpustil 
a medovocukrovým nálevem celou směs pokapáváme.

Já na to používám silikonový štěteček, 
který vždy namočím 
a jezdím s ním nad směsí, 
což opakuji do té doby, 
než je pěkně rovnoměrně pokropeno téměř každé místečko...

V této fázi ještě přidávám hrst sušených brusinek.

Pak plech šoupnu opět do trouby.
Tentokrát už ale jen na 100 stupňů a nechám ho tam cca 15 min.



Po vyndání směs nechám chvilinku prochladnout, 
ale ne moc.
Ještě za tepla jí řádně promíchám.
Krásně se tak vše spojí rozehřátým medem.
Pozor, po vychladnutí už to jde velice špatně...

No a ještě vlahou směs plním do skleniček.




Já letos nadělovala müsli 
jako jeden z jedlých vánočních dárečků
a scházejí se mi postupně zatím samé kladné ohlasy.

Takže vřele doporučuji!

Je to rychlovka
a i navzdory tomu cukru, 
by se to myslím dalo nazvat
ZDRAVÉ MLSÁNÍ :-)




Vaše Lady Tattooch

6 komentářů:

  1. Receptík je super, asi urobím pre rodinku a priateľov, a ak zoženiem bezlepkové ovsené vločky, rada si müsli urobím i pre seba, ďakujem.
    Ani sa nedivím, že mal taký úspech ako vianočný darček :-)
    Maj sa krásne, pá

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V nějaké zdravé výživě určitě budou mít, Aďka :-) Dej pak vědět, zda chutnalo :-)

      Vymazat