středa 24. července 2019

Levandulový sirup


 Nabízelo by se napsat, že bezový sirup už se nám přepil, 
ale to by nebyla tak úplně pravda, ten se nám totiž nepřepije asi nikdy...

Ale není od věci proložit si ho LEVANDULOVÝM!

Má své typické výrazné aróma, 
pro které by se asi nedal pít celoročně, to by se omrzelo, 
ale jako letní doplněk k bezovce ideální.





Jak na něj?

Receptů na internetu je spousta, já si utvořila svůj vlastní, 
který vychází z receptu na bezovku, ten je prostě osvědčený!

Převařím si 2l vody. 
Natrháme si trsík
 - přesné množství nemám napočítané, 
prostě takový malý pugétek, jako tady vidíte na fotkách-
rozkvetlé levandule. 
Květy s cca 15 - 20 cm dlouhými stonky.

Levanduli naložím do převařené vychladlé vody 
a přidám 80g kyseliny citronóvé.

Nechám louhovat 24 hodin v chladu.

Je to jak malý chemický pokus, 
protože levandulka vodu postupně krásně obarvuje. 
Mě letos šla, jak můžete vidět, až to takové jedovatě růžové :-)

Po 24 hodiách nálev přes plátýnko sliji do hrnce, 
přidám 2 kg cukru 
(někomu se může zdát 2 kg hodně, ale sirup je pak pěkně silný, 
stačí ho do vody opravdu jen malinko a dlouho tak vydrží)
a za stálého míchání přivedu k varu, 
resp. když k hladině začínají stoupat první bublinky, 
vypínám a ještě horké slévám do lahví.

Díky kyselině citronové sirup, 
pokud je udržovaný v chladu - já skladuji ve sklepě, 
vydrží opravdu hodně dlouho.

My ale vždycky stihneme vypít nebo rozdat už v průběhu léta...











Je to opravdu letní osvěžující bašta, kterou vřele doporučuji!

Příprava je snadná a efekt obrovský :-)
Umím si ho představit i do nějakých letních alko míchaných drinků.
A vynikající prý je i v kombinaci s tonicem, 
vlastní zkušenost nemám, ale co nejdřív si jí opatřím :-)

Krásné letní dny přejí!

Vaše Lady Tattooch

Žádné komentáře:

Okomentovat