sobota 6. prosince 2014

Šlehačková roláda


Tak co? Neodnesli Vás čerti? 
U nás tedy byly 4 pěkně děsivý pekelníci, tak to byly nervy...
Proto je ten správný čas si nervy trošku obalit něčím sladkým!
A tady je recept na můj nejoblíbenější dezert!

Na tuhle roládu jsem vždycky chodívala do mé oblíbené cukrárny Cafe Mandala, která je bohužel dočasně zavřená...
Představa, že budu bez rolády, byla hrozná, takže jsem okamžitě vypátrala recept a kupodivu zjistila, že to není nic moc složitého a zvládne to i kuchařský analfabet jako já :-)

Potřebujeme:
  • 5 vajec
  • 1 vanilkový cukr
  • 10 dkg cukru (já dávám třtinový)
  • 3 lžičky kakaa
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 šlehačky ke šlehání



Postup


Oddělíme žloutky od bílků a z bílků vyšleháme sníh.

Poté do sněhu postupně pomalu zašleháme žloutky, vanilkový cukr, třtinový cukr, kakao a mouku Vzniklé těsto (je takové nadýchané, pěnové) vylijeme na pečícím papírem vyložený plech.
Pečící papír je možné potřít máslem, aby se pak těsto lépe "sloupávalo".


Těsto se samo pěkně po plechu rozlije, není potřeba nijak roztírat.


Dáme upéct do rozehřáté trouby a pečeme cca 15 min na 180 stupňů (je potřeba, aby se těsto propeklo, nedopečené pak nejde odlepit od papíru a trhá se, ale na druhou stanu se snadno připálí, protože je takové nadýchané a stačí mu opravdu jen chvilka, tak pozor na to).

Po upečení, ještě za horka, stočíme i s papírem a necháme vychladnout.


Po vychladnutí rozbalíme a oddělíme od papíru - OPATRNĚ! - a naneseme 2 ušlehané šlehačky.



Poté zarolujeme. 
Je možné ještě roládu navrchu potřít zbytkem šlehačky a posypat rozdrcenými ořechy.



Nakonec roládu zabalím do alobalu.
Je dobré jí nechat přes noc "odpočnout" v lednici. Tato fáze se ale u nás doma nikdy nepodaří - my jí vždycky hned zblajzneme :-)


Tento recept patří do mé oblíbené kategorie receptů, a to SNADNÉ, RYCHLÉ A VÝÝÝBORNÉ!!!
Přeji Vám dobrou chuť!

Pokud neznáte a zkusíte, napište mi do komentářů, jak se povedla a jak chutnala!

Vaše Lady Tattooch

2 komentáře:

  1. Práve som roládu dorobila a je super, cesto sa netrhalo, dalo sa pekne odrolovať a stiahnuť papier, už sa teším na ochutnávku, zatiaľ sa chladí... a plnila som ju šľahačkou a jahodami :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Počkejte až jí ochutnáte!!! Já jí miluju. Je to můj BEST dezert!

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.