Začínám být už trošku monotématická, já vím, ale slibuji, že tohle už je poslední, max. předposlední článek na téma HAND MADE Vánoce, co se "skleničkování" týká.
Také už mi dochází slova pro to, jak vyjádřit, že je to "snadné, časově nenáročné a ve výsledku geniální", takže napíšu, že i dnes je to snadné, časově nenáročné a ve výsledku geniální :-))
A o co půjde?
Tentokrát čistě pro dospěláky - trocha alkoholového opojení.
KAŠTANOVÝ LIKÉR a SIRUP DO SVAŘÁKU
V tomto případě platí - nejlepší nakonec!
Především ten sirup považuji za naprostou bombu!!!
Tak jdeme na to!
S I R U P D O S V A Ř Á K U
Odkaz na recept mi poslala kamarádka Áďa a já jí za to budu do konce života vděčná :-)))
Pochází z "Kuchařky pro dceru".
Sirup už mi zpříjemnil pár adventních večerů a já vážně bojuji s tím, abych nezkonzumovala zásoby určené jako dárky pod stromeček.
Budu si muset nakoupit koření a uvařit další várku JEN pro mě!
Tajemství téhle lahody, která se dá použít nejen do svařáků, ale i do punčů, spočívá v tom, že je koření povařeno s karamelizovaným cukrem, mimo víno.
Při přípravě klasického svařáku nemůžete nechat koření ve víně ten správně dlouhý čas, protože zahřívat můžete jen chvilku, aby Vám nevyprchal alkohol.
V tomto případě má ale koření čas prostoupit do sirupu - nějaký čas se v něm vaří a pak se v něm ještě celou noc louhuje - a myslím, že je to znát!
Potřebujeme:
- 1 kg cukru
- 1 l vody
- 25 g badyánu
- 20 g hřebíčku
- 30 g skořice (celé)
- 10 g nové koření
- kůru z 1 citrónu a 1 pomeranče
Cukr dáme (raději do většího) hrnce a na středním až silném plameni zahříváme.
Já se trochu bála připálení, tak jsem cukr podlila malou sklenkou vody.
Cukr nám začne hnědnout.
A teď je důležité vychytat tu správnou barvu!
Moc hnědý by byl už příliš hořký.
Moc hnědý by byl už příliš hořký.
Z tohoto důvodu jsem nepoužila cukr třtinový, který obvykle při vaření používám, ale vzala jsem bílou klasiku, abych mohla lépe pozorovat proces hnědnutí :-)
Autorka receptu uvádí, že by měl být cukr jako liščí srst.
V té chvíli do něj přilijte 1l vody.
Karamel Vám ztuhne.
Přiveďte opět k varu a chvilku povařte, než se vše znovu nerozpustí.
Poté přidejte všechno koření a kůry z citrónu a pomeranče.
Já jsem kůry okrajovala malým struhadýlkem, abych získala jen tu vrchní "barevnou" část, bílé podkoří je totiž hořké.
Směs vařte 5 minut a nechte přes noc v chladu odležet.
Ráno zceďte do vhodné lahve nebo sklenice a je hotovo!
Skladujte na tmavém místě.
Když pak budete mít chuť na svařené víno, ohřejte 2 dcl bílého nebo červeného a do něj přidejte cca 3 lžíce sirupu.
Pak už jen dozdobte plátkem citrónu nebo pomeranče a užívejte si chvilky blaha :-))
Z výše popsané dávky jsem měla cca 8-9 skleniček (0,21 l), které vidíte na fotkách.
Celkem tedy něco přes 1,5 litru sirupu.
K A Š T A N O V Ý L I K É R
I tady jsem dala na tip od kamarádky.
Tentokrát děkuji Dádě.
Prý ho u někoho pila a byl moc dobrý.
Po přečtení receptu jsem si říkala, že do likéru nejde nic špatného, tak že to musí být dobré :-)
Původně jsem chtěla klasiku vánoc - tedy vaječňák, ale pak jsem usoudila, že ten budou mít všude, tak nebude od věci připravit likér trochu jiné příchutě.
Navíc tento neobsahuje žádnou "kazící se " přísadu, jakou jsou vajíčka, takže je to bezpečnější :-)
Potřebujeme:
- 500 ml šlehačky ke šlehání
- 8 kostek hořké čokolády
- 2 Salka (Víte, že Salko se vyrábí u nás, tedy v Hlinsku, kde žiji? Takové mini městečko jsme a takovou maxi dobrotu produkujeme :-)))
- 6 ks ledových kaštanů
- 350 ml rumu
Ve šlehačce rozpustíme čokoládu a kaštany a za stálého míchání chvilku provaříme.
Necháme vychladnout a poté do směsi nalijeme Salka a rum.
Tady musím zmínit, že v původním receptu, který jsem našla někde na netu, byl na toto množství uveden 1l rumu!
No nevím...
Zřejmě byl autorem receptu někdo, kdo se toho nebojí :-)
Já dala rumu 350 ml a je to myslím akorát.
Takže radím, rum raději přilévejte postupně, dokud nezískáte tu správnou, vyváženou a Vám vyhovují chuť.
Při vmíchávání Salka a rumu jsem si pomohla ručním mixérem, aby byl likér pěkně dohladka vyšlehaný.
Chutná to podobně jako Baileys :-)
A toto (viz fotka níže) je množství, které mi z toho vylezlo.
Celkem 1,5 l likéru.
U nás přichází likér obvykle na řadu na Štědrý večer, když už je po všem, tedy všechny dárky rozbaleny a dětská část osazenstva je uspána...
Pak zasedáme k TV a "pocuckáváme" :-)
Mezi námi, mě by vůbec nevadilo, kdybych místo likéru "pocuckávala" samotné Salko, to je stejně "The BEST" !!!
I tyhle dva dnešní tipy mohou dle mého skvěle potěšit pod Vánočním stromečkem!
Pravidelní čtenáři už ví, ale pro nováčky:
V prvním dílu máte i návod, jak na etikety :-)
Jak jsem psala v úvodu, jsou tohle zřejmě jedny z posledních tipů na "hand made" dárečky.
Nápady by ještě nějaké byly, ale už bohužel není čas na jejich realizaci, jelikož kromě dárků z kuchyně budu letos rozdávat i dárky od šicího stroje a nééé všechny mám dokončené...
Takže dost vaření a vzhůru ke stroji...
Raději ani nemyslím na to, že bych ještě potřebovala udělat nějaký ten úklid, napéct ještě nějaké to cukroví, balení dárků také zhltne nějaký ten čas, nemluvě o e-shopu, který teď před Vánoci samozřejmě frčí nejvíc, takže musím stále vyrábět :-(
Do toho bych samozřejmě chtěla být vzorná hospodyňka, dobrá matka a manželka - tedy nonstop navařeno (alespoň 3 chody), vypráno, vyžehleno, ponožky zaštupované...
No jak řekla jedna moje kamarádka na FCB:
" Na Vánoce prostě není čas, mít čas".
Nikdo mě samozřejmě do ničeho z výše uvedeného nenutí, je to moje volba, takže si nestěžuji (stejně by mi to k ničemu nebylo), jen konstatuji :-))
Užívejte posledních 10 dní do Vánoc!
Vaše Lady Tattooch
Můj sirup má tedy podstatně tmavší barvu, ale koštovala jsem a spálený rozhodně není:) Jsem zvědavá, jestli udělá radost :)
OdpovědětVymazatNo je fakt, že já jsem ten cukr asi nenechala moc zkaramelizovat. Pořád jsem se bála aby mi nezhořkl, tak jsem byla opatrná. Proto ho mám světlejší, mohla jsem to klidně nechat víc zhědnout. Dejte vědět, zda měl sirup úspěch!
VymazatDobrý den, jak dlouho vydrží ten sirup? A uchováváte ho v lednici? Děkuji
OdpovědětVymazatDobrý den, přesné info o tom, jak dlouho sirup vydrží, nemám. U nás nikdy do zkažení nevydržel :-) Ale myslím, že by mohl vydržet dlouho. Do skleniček se lije horký, takže se vlastně zavaří, pak bych skladovala v lednici a dlouhověkost je myslím zaručena!
VymazatAhoj,
OdpovědětVymazatchystám sa na Tvoj likérik, len mám otázku, to Salko sa predtým varí v plechovke?
Ďakujem za skorú odpoveď, pááá
Ne,ne. Salko jsem predtim nevarila. Dej mi vedet, jak se ti yo povedlo a zda liker chutnal.
VymazatĎakujem za skorú odpoveˇ. Jasne, pochválim sa. Ešte otázočka, týcj čokoládok ledové kaštany mám kúpiť 6kusov???
VymazatDík, pa
Přesně tak, 6x tu celou tyčinku :-)
VymazatMoc děkuju za recept na ten likér :-) Dnes jsem ho udělala a budu mít faakt velkej problém, aby nějakej zbyl aspoň do Vánoc :-D Napadlo, mě, že příště vyzkouším ty tmavý hořký kaštany :-) Ještě otázka, musí být v lednici?
OdpovědětVymazatDíky, Petra
Tak to mě těší, že se povedl! A do té ledničky bych ho asi radši šoupla, jen pak asi malinko zatuhne. Nelekejte se, udělá to navrchu takový "spuntík", stačí pak "špuntík" trochu zarazit dovnitř :-)
VymazatZdravím, předně moc děkuji za inspiraci na jedlé vánoční dárky! Už vloni jsem zkoušela kaštanový sirup - byl výborný, jen nám teda fakt mega ztuhnul v lednici, takže jsme ho opakovaně "nadstavovali" další smetanou...:-D Právě teď jsem dovařila sirup, jen v receptu je, že se nechá zchladnout do druhého dne - to se potom znovu nechá rozehřát a až pak nalije do sklenic? Nebo se lije do sklenic studený? Přeji krásné předvánoční období!
OdpovědětVymazatDo sklenic se lije studený, formu po zchladnutí nezmění, bude stále krásně tekutý... Také přeji krásné Vánoce!
VymazatTak likér včera dorobený a sirup dnes a je to super, ďakujem za recepty, teším sa, ako s nimi obdarujem :-)
OdpovědětVymazatPááá
Tak to jsem ráda, že se povedlo!
Vymazat