úterý 24. května 2016

Sirup ze smrkových výhonků...


... děláme každoročně.

Mám pocit, že v našich končinách vše kvete, dozrává a bují déle než ve zbytku republiky.
Takže i smrkových výhonků jsme se dočkali až teď, resp. asi před 14 dny.

Sirup má u nás na starosti Jíra (manžel).
Barča, jeho hlavní asistentka, se zhostila role sběračky :-)
A šlo jí to pěkně od ruky.




Ze smrčků se musí otrhat jen nové, zářivě zelené výhonky.
Ty je potřeba propláchnout vodou a nechat dobře okapat.

Pak nastává "pěchovací" fáze.
Tedy napěchujte cca 5-ti centimetrovou vrstvu výhonků a zasypte cukrem (my dávali třtinový, i když zpětně jsem vyčetla, že vhodnější je cukr bílý, s třtinovým se prý sirup dříve kazí).
Opakujte dokud nebude sklenice plná, my plníme vždy do 5-ti litrovky.
Poslední vrstvou by měl být cukr.

Dál se s recepty uvedenými na internetu trochu lišíme.
Nezakrýváme celofánem, jak se obvykle uvádí, ale jen ubrouskem, aby mohl obsah lahve dýchat.
Nedáváme na slunné místo, ale máme lahev normálně doma, ve stínu.
A nenecháváme 2-3 týdny, ale obvykle se nám sirup vytvoří už do 10 dnů.

Je možné, že postupujeme špatně, ale když jsme se drželi internetových návodů, sirup nám zplesnivěl....



A na co je vlastně tenhle smrkový zázrak dobrý?

Skvělý je především na průdušky a kašel.
Rozpouští hleny a zvyšuje imunitu.

Uvádí se, že výborný je i na vnější použití. 
Především při revmatických potížích, mírných svalových bolestech či zánětech šlach.
To jsme nezkoušeli.
Nějak si neumím představit, jak si po sobě patlám sladký sirup...
Ale proti gustu ... ;-)

My se držíme vnitřního užití, a to jedné polévkové lžíce každé ráno.
A někdy si ze sirupu uděláme šťávu a tu popíjíme.






Takhle vypadá naše lahev po cca 10 dnech, tedy těsně před slitím.
Výhonky ztratí svou jasně zelenou barvu a pod nimi se usadí sirup.
Díky třtinovému cukru má hnědou barvu.

Ten slijeme, přecedíme přes plátýnko a dále už skladujeme v lednici.



Určitě si tuhle kůru dopřejte.

Je to vzácnost, kterou můžete mít jen jednou do roka.
Není to nic náročného na přípravu a nějaký ten smrček se ve Vašem okolí také určitě najde :-)

Vaše imunita Vám poděkuje!


Vaše Lady Tattooch

4 komentáře:

  1. taky jsem ho loni dělala se třtinovým cukrem, ale v o dost menším množství a po slití my zkrystalizoval(zajímalo by mě proč)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hmmmm.... Tak to netuším. Nám zase loni zplesnivěl :-)

      Vymazat
  2. Musíme vyskúšať, snáď nebudeme mať alergiu...
    Pekný večer,
    A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě zkuste! S alergiemi bohužel nevím, mi na ně nikdo netrpíme, tak nemám zkušenost, zda je sirup pro alergiky vhodný...

      Vymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.